maanantai 22. toukokuuta 2017

Naantalin kaupungin tilinpäätös 2016


Naantalilla menee hyvin, mutta menköön!

Tilinpäätöksen ylijäämäksi muodostui 4 miljoonaa euroa, josta tosin tilinpäätösvaraus maanostoon oli 1 me, joten vuoden 2016 todellinen tulos oli kolme miljoonaa. Se on kokonaiset kuusi miljoonaa suurempi kuin budjetoitu!
Ja yhden veroprosentin tuoton suuruinen.


Olivatko siis budjetoidut luvut liian alhaiset vai paransimmeko juoksua vuoden aikana tuon loikan verran. Budjetoidut tulot olivat varmasti hieman varovasti arvioitu ja menot realistisen yläkanttiin arvioitu. Onneksi kävi näin päin, toisinpäin virhe olisi ollut ilmeisen harmittava. Toisaalta voimme kysyä, että teimmekö veronkorotuksen aivan turhaan? No, sen näemme lähivuosien aikana ja tarvittaessa voimme aina korjata tilanteen.

Se mikä on erityisen mieluisaan lukuja ja trendiä katsoessa on se, että velkamme on laskenut tasaisesti vuodesta 2012 lähtien. Olemme nyt huomattavasti terveemmällä pohjalla kuin tämän valtuuston aloittaessa, emmekä ole enää tarkkailuluokassa, kuten aloittaessamme tätä kautta ja kuntarakennemuutosselvitysten aikana.

Muutenkin viimeaikainen kehitys on ollut alueellamme positiivista niin työllisyyden alenemisen kuin asuntotonttien kysynnän kannalta. Telakan vetoapu tullee heijastumaan myös työpaikkojen syntymiseen Naantaliin ja Turun alueelle eri alihankkijoiden ja yritysten toimesta. Myös muita ilonaiheita on ja eri talousennustajat kirivät ennusteissaan ylöspäin. Väläytettiinhän lehdessä jo ”Catalonian malliakin” eli irtaantumista muista.

Suurin positiivinen tuotto tuli verotulojen ylityksestä 3,6 me, mutta myös valtionosuudet nousivat puoli miljoonaa ja toimintatuotot nousivat 1,6 me. Pienemmät menojen kasvut eivät kokonaan syöneet tulostamme.

Palvelustrategiamme antaa meille mahdollisuuden tuottaa naantalilaisten palvelut jatkossa entistä edullisemmin ja se on tärkeää sote -uudistuksen ja maakuntamallin voimaantultua, jotta varsinaisen palvelutarjonnan järjestämiseen jää riittävästi talousresursseja. Kaupunkilaisten palvelut ovat yleisesti ottaen hyvässä kunnossa ja laaja-alaiset, mutta niiden järjestämisen ja tuottamisen kustannukset eli yksikkökustannukset ovat muuta maata korkeammat. Joiltakin osin, kuten esimerkiksi koulutuksen ja sivistystoimen osalta tämä on ollut tietoista panostusta lapsiin ja koulutukseen, mutta kaikilta osin näin ei ole ollut ja meidän tulee yhä jatkaa ponnisteluja kustannusrakenteemme perkaamiseksi.

 

Ennen vaaleja oli monenlaisia ehdokkaiden tenttejä ja niissä kysyttiin mm. Naantalin tulevaa veroprosenttia, josta ehdokkaat ennustivat veroprosentin olevan noin 12% luokkaa uudistusten jälkeen. Toivottavasti tähän ei sentään jouduta vaan voisimme järjestää palvelumme noin puolella tuosta. Jossakin tentissä oli myös ehdokas, joka oli yhdistämässä Turun ja Naantalin satamat. Itse ajattelisin kuitenkin niin, että satamamme tuottaa meille yhä veroprosentin verran tuottoja, joiden avulla voimme taata naantalilaisille hyvät ja toimivat palvelut ilman maksujen korotuksia ja ellei Turku ole varsinaisesti työntämässä satamaansa syliimme niin jatkamme sataman pitoa Naantalissa.

Manner-Naantalin osayleiskaava, jota huolella valmisteltiin ja tehtiin saadun palautteen mukaan useita kymmeniä muutoksia viime vuoden käsittelyissä, varmistaa asunto ja työpaikkatarjonnan useiksi kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

Villan tilan osto antaa mahdollisuuksia kehittää virkistystoimintaa naantalilaisille ja matkailijoille Luonnonmaalla hienossa merellisessä ympäristössä.

Elinkeinoasiamies on vuoden mittaan saanut aikaan positiivista säpinää yritysrintamalla ja se varmasti poikii lisää yrityksiä ja työpaikkoja Naantaliin lähivuosina ja pääsemme lähemmäs työpaikkaomavaraisuuden tavoitettamme sekä varmasti samalla myös asukastavoitteemme toteutuminen lähenee.

Konsernimme on hyvässä kunnossa, vaikka velkaa konserniyhtiöillämme toki on niille annettujen toimintojen ja omaisuuden vastineena. Yhtiöt saavuttivat niille asetetut tavoitteet ja jopa joiltakin osilta ylittivät ne.

Luottamushenkilöuudistus saatettiin maaliin ja seuraavana on vuorossa tavoiteorganisaatio, jonka avulla hallintohenkilöstöä tulee tiivistää ja toimintatapoja muuttaa tähän päivään paremmin sopiviksi.

Investointimme jäivät pitkästä aikaa alle kymmenen miljoonan, mutta tämä johtuu pääosin siitä, että joitakin urakoita siirtyi tähän vuoteen. Palvelurakennustemme kunnosta on pidettävä hyvää huolta, jotta vältymme naapurikuntien ongelmilta esim. koulujen ja päiväkotien homeongelmien osalta. Puitteet naantalilaisten palvelutuotannolle, kouluille, päiväkodeille, vanhuksille, on edelleen pidettävä asianmukaisessa, hyvässä kunnossa.

Henkilöstöstrategiamme ulottuu vuoteen 2020 ja sitä täydennetään vuosittaisilla suunnitelmilla, joita toteutetaan eri hallinnon aloilla. Järjestelmällistä työtä henkilöstön hyvinvoinnin eteen tulee jatkaa ja pitää huolta siitä, että meillä on koulutettu, terve ja motivoitunut henkilöstö jatkossakin.
Kunta -10 -tutkimuksen mukaan pärjäämme yhä hyvin työnantajana, mutta emme ole enää erityisen hyvä. Tavoitteellisuus, oikeudenmukaisuus, sosiaalinen pääoma sekä työyhteisöjen kehittäminen ovat jatkossakin keskeiset tavoitteemme. Kehityskeskusteluissa tehtävät kehityssuunnitelmat ovat jokaisen osaamisen ja kehittymisen kannalta keskeiset työkalut ja ohjaustavat. Uudet työkalut, kuten vertaismentorointi ja sisäisen tiedotuksen parantaminen tukevat osaamisen kehittämistä ja varmistavat työmotivaation sekä jaksamisen työssä. Sairauspoissaolot ovat valitettavasti taas lisääntyneet, ne ovat nyt 17 päivää jokaista työntekijää kohden. Niille on sovittava selkeät toimenpiteet, jotta ne saadaan laskuun. Ongelmana on ensisijaisesti ikääntyvä työntekijöiden joukko.

Tarkastus ltk ehdottaa konserniyhtiöiden hallitusten jäsenten luottotietojen tarkistusta, se on erittäin suotavaa ja toteutettava saman tien. Hallitusten jäsenten on oltava yhteiskuntakelpoisia, jotta he pystyvät parhaalla tavalla asioitamme hoitamaan.

Kiitos koko henkilöstölle ahkeruudesta ja hyvin hoidetuista palveluista.

 

Tilintarkastajat ehdottavat tilinpäätöksen hyväksymistä ja vastuuvapauden myöntämistä tilivelvollisille. Kokoomuksen ryhmä kannattaa tätä.


Kokoomuksen valtuustoryhmä ryhmäpuheenvuoro 22.5.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti